Oma väylä -kuntoutus


Oma väylä -kuntoutus on tarkoitettu sinulle, 16–29-vuotias nuori, jolla on ADHD tai autismikirjon diagnoosi.

Oma väylä -kuntoutus voi sopia sinulle, jos tarvitset neuropsykiatrisen häiriön vuoksi tukea opintoihin, työelämään tai arjen hallintaan. Kuntoutus on Kelan kustantamaa, joten se on osallistujalle maksutonta.

Oma väylä -kuntoutuksessa vahvistat opinnoissa ja työelämässä tarvittavia valmiuksia sekä harjoittelet arjen hallintaa. Kuntoutukseen sisältyy yksilötapaamisten lisäksi ryhmätapaamisia, joissa tapaat muita samassa tilanteessa olevia nuoria.

Oma väylä -kuntoutus kestää 12 kuukautta. Se sisältää

  • 27 yksilöllistä tapaamista
  • 10 ryhmätapaamista
  • 1–2 ryhmätapaamista läheisellesi
  • 1–3 yksilöllistä seurantatapaamista.

Yksilö- ja ryhmätapaamisten tarkoitus on

  • tukea opiskelu- ja työelämävalmiuksiasi
  • vahvistaa itsetuntoasi
  • antaa sinulle keinoja tunnistaa neuropsykiatrisen häiriön aiheuttamia oireita ja käyttäytymistä
  • harjoittaa vuorovaikutustaitoja
  • tarjota sinulle vertaistukea.

Läheisten ryhmäkäynneillä kerrotaan neuropsykiatrisista häiriöistä ja niiden vaikutuksista nuoren ja hänen läheistensä elämään. Tapaamisissa on myös mahdollisuus saada vertaistukea ja siellä voi jakaa omia kokemuksia esimerkiksi arjen haasteista ja selviytymiskeinoista.

Yksilötapaamiset järjestetään tarpeidesi mukaisesti toimitiloissamme tai sinulle tutuissa paikoissa, kuten kotona, oppilaitoksessa tai työpaikalla. Osa yksilötapaamisista voidaan toteuttaa etäyhteydellä. Ryhmätapaamiset järjestetään pääasiassa Otvan tiloissa Jyväskylän Kauppakadulla. Niihin osallistuu lisäksesi muita Oma väylä -kuntoutuksessa olevia nuoria.

Oma väylä -kuntoutusta toteuttaa moniammatillinen tiimi, johon kuuluu mm. psykologi, toimintaterapeutti, sosionomi, sairaanhoitaja sekä erityisopettaja. Jokaisella on omaohjaaja kuntoutuksen ajan.

Miten haet Oma väylä -kuntoutukseen?

1. Tarvitset lääkärin B-lausunnon tai vastaavat tiedot sisältävän lääketieteellisen selvityksen. Lausunnon voit hakea esimerkiksi hoitavalta lääkäriltä, terveyskeskuslääkäriltä tai opiskeluterveydenhuollosta. Lääkärinlausunto saa olla korkeintaan vuoden vanha.

2. Täytä hakemuslomake Harkinnanvarainen kuntoutus KU132 ja laita liitteeksi lääkärin B-lausunto. Jos valitset meidät, kirjoita kohtaan palveluntuottaja Otva.

3. Toimita hakemus ja liite asiointipalvelu OmaKelassa kohdasta Viestit.
Voit myös postittaa hakemuksen ja B-lausunnon Kelaan osoitteeseen
Kela
PL 10
00056 KELA

4. Asiointipalvelussa näet, onko hakemuksesi ratkaistu. Saat ratkaisusta Kelalta myös kirjallisen päätöksen, joka postitetaan kotiisi. Kun Kela on myöntänyt Oma väylä -kuntoutuksen, Eija Otvasta ottaa yhteyttä sinuun soittamalla viimeistään kahden viikon kuluttua päätöksestä. Sovitaan kuntoutuksen aloitusaika yhdessä. Lue tarvittaessa tarkemmat ohjeet hakemiseen tästä. Hakulomakeen KU132 saat ladattua tästä.

Lisätietoja saat myös soittamalla meille Otvaan numeroon 045 678 7429.

Tule Oma väylään Otvaan!

Ota yhteyttä

Soita, laita WhatsApp-viesti tai sähköpostia, niin kerron sinulle sopivista palveluista.